Evolutia clubului

Fondatorii clubului

Daniel Burcea si Andreea Copaescu

Cum am inceput

In 2005 am infiintat clubul sportiv Alpin Club Carpatic Junior. Aceasta initiativa a avut la baza pasiunea noastra pentru escalada si dorinta de a atrage cat mai multi copii si tineri catre practicarea acestui minunat sport pe verticala, catre munti si natura, promovand totodata beneficiile miscarii in general. O parte a initiativei clubului era inspirata dupa modelul initiat de francezi cu foarte mult timp in urma. In Franta (dar si in alte tari din vest) majoritatea scolilor au montate panouri de escalada iar escalada face parte din programa scolara.

Inceputul nu a fost deloc usor pentru ca in Romania acest sport era mult prea putin cunoscut, dar pana la urma am reusit sa construim primul perete de escalada al clubului in incinta Scolii Generale Nr.19 (Tudor Arghezi).

Cum am evoluat

Sala de la scoala 19 s-a dezvoltat, am marit progresiv suprafata catarabila. In anii care au urmat, toate eforturile noastre s-au concentrat catre dezvoltarea bazei sportive a clubului pentru a putea primi din ce in ce in mai multi pasionati de escalada. O atentie deosebita am acordat-o si actiunilor prin care doream sa facem cunoscute catre un public cat mai larg, frumusetea si provocarile ofertite de acest sport “diferit” , ce are capacitatea de a deschide practicantilor perspective nebanuite.

Inca de la inceput am organizat cursuri de escalada, iar in timp, numarul cataratorilor a crescut. Anii de studiu si experienta din catarare ne-au ajutat atat pe noi, cat si pe ceilalti instructori sa invatam copiii si adultii sa se catere si sa intre in contact cu principiile si valorile escaladei prin intermediul cursurilor periodice pe care le organiza clubul nostru, fiecare la nivelul la care simtea ca isi doreste si poate sa aspire.

Am organizat competitii pentru copii si adulti si tabere de escalada la munte pentru a promova frumusetea acestui sport practicat in aer liber. Experienta acumulata pe parcurs a facut diferenta in tot ceea ce am facut an de an: organizarea de concursuri pentru sportivii profesionisti si dar si pentru amatori, organizarea de competitii pentru copii, cursurile noastre de escalada dar si taberele pe care le organizam periodic, atat pentru copii cat si pentru adulti.

Am evoluat si in ceea ce priveste numele: in 2008 am devenit Vertical Spirit, un nume despre care simteam ca rezoneaza mai mult cu catararea, cu inaltimile si mai ales cu spiritul liber al cataratorilor. Am capatat un nou asociat – Valentin Pelle, instructor la sala de din incinta Scoli Generale nr.19, care ne-a sustinut in eforturile noastre de dezvoltare.

In 2009 am deschis cea de-a doua sala de escalada (str. Baicului) - Eforturile noastre pentru dezvoltarea acestui sport au avut succes, luand in considerare faptul ca sala de la Scoala 19 devenise neincapatoare. In anul 2009, beneficiind si de suportul prietenilor nostri pasionati de escalada si munte am deschis inca o sala, desi nici de data aceasta nu a fost usor. Sala de escalada din Baicului a fost un proiect care ne-a “consumat” cu totul dar care ne-a adus nenumarate satisfactii. Astfel in 21 noiembrie 2009 am inaugurat cea mai inalta si mai complexa sala de escalada din Romania. 

Ne dezvoltam in continuare. Desi sala este functionala, gazduind deopotriva copii si adulti, amatori si sportivi profesionisti, este o baza sportiva in continuua dezvoltare. Construim in continuare pereti de escalada pentru ca spatiu mai este destul, punem prize si amenajam trasee pentru toate nivelurile, deoarece ne dorim sa fie foarte atractiva, dotata corespunzator si sa raspunda oricarei cereri venite din partea cataratorilor.

Care sunt activitatile noastre in prezent

Inca din anul 2005, clubul nostru se implica activ in promovarea sporturilor montane si a activitatilor legate de munte care sunt modalitati distractive, active, relaxante si sanatoase de petrecere a timpului liber - Oferim cursuri de escalada, organizam tabere la munte, asiguram pereti de escalada portabili la evenimente, construim pereti de escalada, promovam escalada in randul copiilor si al tinerilor, organizam team – buildinguri si petreceri pentru copii in salile noastre de escalada.

Planuri de viitor

Principiile noastre

Vrem sa impartasim si altora cunostintele noastre despre catarare. Prin tot ceea ce facem, ne dorim sa transmitem experienta noastra practica si teoretica despre escalada si sa ajutam astfel dezvoltarea acestei miscari pe verticala si in Romania. Datorita dezvoltarii mediului comunicational din intreaga lume, acum este mult mai usor sa capeti informatii precise si eficiente despre catarare, astfel incat progresul este facilitat, iar instructorii nostri joaca un rol important in acest sens.

Invatarea este o etapa importanta si necesara. In acest scop am elaborat o metodica utila si eficienta de initiere si antrenament in escalada, prin care incurajam formarea unor deprinderi bune si eliminarea obiceiurilor prost insusite pentru progresul in escalada.

Practicarea in siguranta a escaladei. In cadrul cursurilor si taberelor de escalada pe care le organizam, primordiala este siguranta si punem un accent deosebit pe insusirea corecta a tehnicilor de securitate utilizate in acest sport.

Sustinem responsabilitatea fata de natura. Cataratorii iubesc natura si isi doresc sa protejeze cat mai mult mediul inconjurator, iar noi dorim ca acesta etica sa fie inteleasa si preluata de toti cei care merg sa se catere in natura.

Promovam beneficiile aduse de escalada. Ne dorim ca cei care invata sa se catere sa perceapa beneficiile pe care le aduce acest sport - prietenie, distractie, amuzament, calatorii pentru a experimenta in natura catararea, dar si beneficiile psihologice, fizice si morale - dezvoltarea resposabilitatii pentru mediu si pentru coechipieri si chiar pentru propria siguranta, cresterea increderii in sine si in altii, dezvoltare fizica armonioasa, detasare de stresul cotidian, o mai buna organizare a timpului, cresterea capacitatii de depasire a unor obstacole imaginare sau reale.

“Escalada nu inseamna o lupta cu prizele si cu gravitatia cu scopul de ajunge sus, catararea inseamna o confruntare cu tine insuti avand scopul de a-ti cunoaste si depasi mereu propriile limite invatand din experienta.” - Valentin Pelle

Recomanda pagina unui prieten
H2O Extreme Addict Maramont Hoinareala Maramont Sport EcoNatura In Miscare Blue Gogu