Despre Antalya, altfel
S-a mai scris despre Antalya si potentialul de catarare din zona (atat pe acest blog cat si pe altele). Mai jos vreau sa surprind aspecte despre care s-a scris mai putin sau deloc.
• in afara de Geyik Bayiri, zona principala de catarare, merita explorate si zonele Akyarlar (la vreo 20 km de Antalya) si Olympos (la vreo 80 km de Antalya)
• la Akyarlar faleza este accesibila din plaja si are trasee scurte, cu multe miscari de boulder
• la Olympos, recomand faleza Cennet, de o frumusete uimitoare, cu marea la cateva sute de metri departare
• tot la Olympos, in pachet cu catararea vine si o plimbare printre ruinele fostului oras ce dateaza dinainte de romani
• in ziua de pauza recomand baie turceasca (hamam) in Antalya cu masaj inclus – cel mai bun mijloc de recuperare dupa catarare – negociati intens pretul cerut!!! www.geocities.com/nazirhamami
• suc (fresh) de rodii – consumati cu incredere, il gasiti la vanzatorii de pe strada si, la fel, negociati pretul
• am verificat – se poate face baie in Marea Meditarana si la sfarsitul lunii decembrie (apa de mare inchide foarte bine ranile, juliturile si zgarieturile de tot felul)
• la Geyik Bayiri sunt crescatorii de pastravi precum si un restaurant ce ii gateste foarte bine – nu ratati!
• incepeam ziua de catarat cu ceai/cafea la Josito, printre ceilalti cataratori – un excelent start pentru o zi de catarare!
• pentru o vacanta completa si plurisportiva – iarna se poate schia la Saklikent (http://www.saklikent.com.tr/en/index.htm), la vreo ora si un pic distanta, in ziua de pauza; echipamentul necesar se poate inchiria la baza partiei;
• stanca este deosebit de aderenta, vine intr-o multitudine de culori si forme, ofera trasee lungi, in general, bine asigurate;
• topo-ul este foarte bine realizat iar gradele propuse sunt, in general, comparabile cu gradele traseelor din Romania (fac referire aici doar la traseele pana in gradul 7a)
• mandarine, portocale, rodii, fructe uscate la preturi foarte mici – completeaza din plin alimentatia zilnica
• ca si Dan Burcea, recomand diversitate si cat mai multa catarare la vedere in detrimentul lucrului la cateva trasee la limita de sus a gradului fiecaruia
• tentatia e foarte mare la baclavale, sarailii, halva si alte minunatii de-ale locului – oferiti-va si astfel de placeri
• aveti rabdare cu anduranta: daca in primele zile o sa lipseasca cu desavarsire, incet, incet, veti simti ca se poate mai mult, mai sus, mai tare;
• despre cazare: daca nu vreti sa stati la cort in camping la Josito, o alternativa atragatoare este cazarea in sat, in una dintre casele localnicilor, pretul aproximativ 10 euro/persoana cu mic dejun inclus, se poate servi si masa de seara contra cost (aprox 7 euro); mancarea gatita de localnici este incredibila, merita incercat
• poze la: http://picasaweb.google.com/elfcris/ALaTurcaBre02#
Text – Marius Luca (barbatul acela inalt, inalt) si Cristina (Elf-ul)