Campionatul National de Boulder pentru Copii si Juniori
de Andreea Copaescu
Sambata, 29 mai, la Sfantu Gheorghe, s-a desfasurat Campionatul National de Boulder pentru Copii si Juniori, la care a participat si clubul nostru cu o ceata de pitici: Matei Petrescu (aproape 7 ani), Andreea Maslina (8 ani), Matei Marin (10 ani), Ioana Raducanu (10 ani), Andra Dragut (11 ani) si Tudor Simionescu (16 ani).
Eu si Daniel i-am insotit pe copii la concurs, impreuna cu cativa dintre parintii acestora. Desi in ultimii ani in Romania miscarea de catarare in randul copiilor parea moarta, dupa weekend-ul care a trecut, speranta a incoltit din nou in sufletele celor pasionati de escalada si care fac eforturi pentru promovarea acestui sport deosebit de frumos si extrem de apreciat in intreaga lumea si in Romania.
Am fost surprinsi cu totii vazand numarul mare de copii si juniori care au venit la concurs. Se pare ca au fost mai multi participanti decat la Campionatul National de Seniori 🙂 Oricum, a fost o adevarat placere sa vezi atatia copii la un loc, catarandu-se cu pasiune si determinare pe traseele de concurs. Cei mai numerosi au fost copiii sub 12 ani.
In calificari copiii au avut de parcurs 15 trasee (trasee scurte, cu aterizare pe saltele), unele mai usoare altele mai grele si au avut la dispozitie o ora. Toti copiii cu varste intre 6 si 11 ani s-au catarat pe aceleasi trasee in calificari, desi clasamentele s-au facut pe categorii de varsta. Trebuie sa va spun, cu mandrie si fara lipsa de modestie, ca Ioana si Andra au reusit sa parcurga toate traseele, marea majoritate din prima incercare, iar Matei Marin a parcurs 14 din 15. Este un rezultat foarte bun, avand in vedere ca dintre copiii participanti doar 4 au reusit realizarea tuturor traseelor (inclusiv fetele noastre).
Finala a fost un succes si i-a tinut cu sufletul la gura pe parinti si antrenori, dar au fost multe emotii (si chiar lacrimi) si in randul copiilor. Pe buna dreptate, se poate spune ca micutii participanti au facut un adevarat spectacol, care ne-a incantat pe toti. Matei Marin, a iesit pe primul loc in finala, la egalitate cu inca 3 copii, dar avand un rezultat mai slab in calificari (14 trasee realizate in loc de 15) nu a mai intrat in super- finala organizata pentru departajare. Ioana si Andra, au fost si ele la inaltime, desi nu au urcat pe podium (doar o priza in minus diferenta fata de cei clasati la egalitate pe locul I). Asa-i la concursuri !
Noi insa, in calitate de antrenori am fost foarte multumiti de rezultatele lor. S-au catarat cu foarte multa ambitie si determinare, au varsat rauri de lacrimi pentru micile nereusite si se vedea cat de mult isi doresc sa faca „TOP”. Chiar daca nu au castigat de data aceasta, raman printre cei mai buni, dovada rezultatul din calificari cu sanse foarte mari de a urca pe podium la competitiile viitoare, daca vor continua cu seriozitate programul de antrenament.
Rezultatele finale au fost urmatoarele:
La categoria copii 6 – 7 ani
Matei Petrescu – Locul I
La categoria copii 8 – 9 ani
Andreea Maslina – locul 5
La categoria copii 10 – 11 ani:
Matei Marin – locul 4
Andra Dragut – locul 5
Ioana Raducanu – locul 7
La categoria cadeti:
Tudor Simionescu – locul 7
Am vazut multi copii talentati la acest eveniment si sper din tot sufletul ca ei vor ramane in catarare. Sper de asemenea, ca acest concurs care a adus un suflu nou, va reprezenta inceputul unei „noi ere” in catararea romaneasca. Personal, pana acum doar in calatoriile in Franta (unde escalada este sport national si aproape fiecare scoala, liceu sau universitate are perete de escalada) la catarat, am mai simtit o asemenea bucurie, vanzand atatia mici cataratori.
Speram ca de acum incolo sa avem cat mai des ocazia de a participa la astfel de evenimente. Dar cum la aceste varste copiii sunt dependenti de cei care ii au in grija, facem un apel si la dumneavoastra, dragi parinti: incurajati copii sa faca sport, sprijiniti-i si fiti alaturi de ei daca au aptitudini pentru o anumita ramura sportiva, fara a considera ca performanta in sport nu face casa buna cu performantele scolare. Noi, in calitate de antrenori suntem primii care care le atragem copiilor atentia ca scoala este esentiala pentru evolutia lor in societate. Dar in acelasi timp sportul, fie el si de performanta, le aduce satisfactii extrem de mari, le modeleaza caracterul, ii ajuta sa se dezvolte armonios si echilibrat, le face viata frumoasa. Satisfactiile sunt cu atat mai mari in sportul de performanta. Iar escalada, datorita complexitatii si libertatii spiritului nu poate constitui un pericol pentru viitorul unui copil.”