Festivalul de escalada din Sohodol – septembrie 2012
Cum a fost…
Am ajuns in Sohodol joi dupa-amiaza (20 septembrie), dupa o dimineata agitata in care am incercat sa punem la punct ultimele detalii si sa coordonam prin telefon tot ceea ce ramasese nerezolvat, asa incat vineri dimineata, Festivalul sa poata debuta conform planului.
Ploaie mocaneasca in Chei, in reprize si o temperatura numai buna pentru catarat. Peretii erau aproape in totalitate uscati, cu exceptia fetelor cazute. La faleza de peste apa te puteai catara si sta la baza linisitit, fara grija ca o sa te ude. Oricum, prognoza pentru urmatoarele 3 zile se anunta buna si foarte buna: vineri innorat si vant, 18 grade, dar fara pic de ploaie, iar sambata si duminica soare si temperatura in crestere. Baietii un inceput sa echipeze traseele cu bucle, lucru ce a continuat si dupa lasarea intunericului. Chiar si asa, au mai ramas destule trasee neechipate si pentru dimineata urmatoare, deoarece fiind putini, lucrurile inaintau greu.
Seara au inceput sa apara si primii participanti. Aflasem insa déjà ca multi dintre cei care intentionau sa vina isi schimbasera planurile in ultimul moment. Multi din cauza vremii, nejustificat dupa parerea noastra, caci asa cum am spus, prognoza se anunta foarte buna pentru zilele urmatoare. Asa se intamplase si la editia din 2008 cand vremea neprietenoasa din zilele ce au precedat Festivalul i-a intors pe multi din drum. Dar si atunci, in zilele de festival vremea s-a indreptat si s-a putut catara fara probleme.
A urmat o noapte cu vant puternic si o dimineata la fel. Dar ploaia s-a oprit si stanca era perfect uscata. Cu pufoaicele pe ei si caciulile pe cap, participantii nu s-au inghesuit la catarat in primele ore ale diminetii, asteptand sa se mai incalzeasca putin, caci vantul nu dadea semne sa se opreasca. Oricum ziua era lunga si o aveau pe toata la dispozitie. Din fericire, in momentul in care incepeai sa te cateri mainile se incalzeau imediat, iar aderenta era excelenta. Cum era de asteptat, concurentii de la Master si-au canalizat atentia la traseele dedicate lor de la Faleza de peste apa, in timp ce fetele si cei de la Open s-au concentrat pe traseele din palierul usor, amenajate la faleza Vesnicia.
Numarul celor veniti la Festival era cu mult mai mic decat ne asteptasem, cu atat mai mult cu cat isi anuntasera prezenta de 3 ori mai multi cataratori. In prima zi nu au fost mai mult de 35 – 40 de persoane. Urmau sa mai sosesca altii in seara zilei de vineri, dar nu prea multi. Dupa toata munca de amenajare si eforturile facute pentru organizare, prezenta scazuta ne-a cam dezamagit, dar am trecut repede peste acest sentiment si ne-am bucurat de partea plina a paharului: in Sohodol sunt acum 30 de trasee noi-noute care asteapta sa fie catarate.
Toti participantii ne-au confirmat frumusetea liniilor si faptul ca traseele au fost bine amenajate si curatate corespunzator. Faleza “Vesnicia” are acum un numar considerabil de trasee usoare, dar tehnice, majoritatea de fata si fata cazuta. Faleza de peste apa, la care multi cataratori s-au uitat de-a lungul anilor sperand ca intr-o zi vor exista si trasee amenajate, este acum “o bijuterie” comparabila cu faleza de la Surplomba, cu trasee deosebit de frumoase, majoritatea intre 7a+ si 8a). In plus, aceasta este o faleza ideala de vara, caci soarele “o vede” maxim 2 ore / zi, iar pozitionarea sa langa apa asigura un plus de racoare. La festival, din fericire, raul era inca secat din cauza secetei, iar ploaia de joi a fost nesemnificativa.
Desi vantul a continuat sa bata pe tot parcursul zilei de vineri, participantii au catarat pana aproape de lasarea intunericului, caci odata intrat in traseu nu prea mai simteai frigul. Peste noapte vantul s-a domolit, iar dimineata de sambata ne-a intampinat cu un soare stralucitor si un cer albastru cum numai in zilele de toamna poti vedea. Prognoza nu daduse gres. Au urmat doua zile superbe de toamna, vremea buna sporind placerea catararii. Numarul mic de participanti a constituit un avantaj pentru cei prezenti care s-au putut catara nestingheriti de aglomeratie pe orice traseu au dorit.
Deoarece volumul de munca pentru amenajarea traseelor a fost foarte mare, nu a mai ramas timp si pentru catararea traseelor, asa incat sa putem estima cu mai multa precizie gradele. De aceea am avut ceva emotii, in special la categoria Master, sperand ca traseele nu vor fi prea usoare. Dar si aici lucrurile au iesit cum nu se putea mai bine caci dificultatea traseelor a fost exact ce trebuia: 7 trasee cu grade cuprinse intre 7b+ si 8a+. Au fost relizate toate, mai putin traseul amenajat de Nicolas Ecoffet la Surplomba si apreciat la 8a+ tot de catre el (a fost singurul caruia i-a iesit, insa el nu a participat la concurs).
Cum vremea era minunata si cei prezenti doreau sa se catere cat mai mult dupa ziua “vantoasa” dinainte, am decis sa decalam ora de incheiere a concursului de la 17.00 la 19.00. Decizia am luat-o si comunicat-o participantilor in jurul orei 16.00. Ulterior am regretat aceasta schimbare si analizand la rece consider ca am facut o greseala, pe care insa trebuie sa ne-o asumam. Bazandu-se pe programul anuntat, participantii la Master si-au facut o anumita strategie, pe care decizia noastra a dat-o peste cap. Astfel, prelungirea timpului de concurs i-a dat ragaz lui Neghi (Silviu Corciovei) sa se odihneasca si sa realizeze inca un traseu, ajungand astfel la egalitate cu Bogdan Rus. Cum cei doi au refuzat organizarea unei super-finale, locul I a fost acordat ambilor concurenti. Ne pare rau, dar cum scuzele nu au nicio valoare, am tras invatamintele de rigoare pentru viitor.
Si la fete competitia a fost stransa, desi participarea nu a fost numeroasa. Diferenta a fost facuta de traseul “Ca la Ceuse” – denumit asa datorita modului “aerisit” in care este amenajat, specific traseelor din zona mentionata. Curajoasa care a reusit sa-l parcurga flash a fost Camelia Varsescu, tot ea fiind si castigatoarea.
Felicitari Cameliei, dar si Deliei Liscan pentru ambitia extraordinara de care a dat dovada in parcurgerea traseului “Virgin si neindemanatic” – traseu care ii pune clar in inferioritate pe cei mai micuti de statura. Delia a demonstrat insa ca inaltimea nu conteaza, daca exista vointa!
Festivitatea de premiere si party-ul au avut loc la Café Bar-ul din sat, situat chiar la iesirea din chei, unde ne-am bucurat de o seara linistita fara compania satenilor. Apreciem gestul lui Tiberiu Biolan, castigatorul de la Open, care a donat premiul sau pentru tombola. O tombola la care aproape toti participantii au castigat cate ceva. Desi nu a fost chiar un party, caci multi doreau sa-si pastreze energia pentru a se mai catara si a doua ziua, atmosfera a fost placuta.
Multumim inca o data :
Sponsorilor : Chio, Craimont, Alpin Expe, Hilti, Maramont, Alpin Club Ecoul, Zumont, Redis Nutritie, Partenerilor media: Kiss FM, TV SUD, Romania Gorj TV, Bivuac Media, www.liberinmiscare.ro, www.extremeaddict.ro, www.dordeduca.ro, www.h2o.ro.
Celor care ne-au sprijinit: Gorj Aventura, FRAE, Webbing, Natura 2000.
Si nu in ultimul rand prietenilor nostri (se stiu ei :)) care au contribuit financiar pentru achizitionarea materialelor necesare amenajarii traseelor.
Iata si clasamentele (nu toti participantii au predat fisele de concurs):
Fete:
1. Camelia Varsescu
2. Ioana Sarbu
3. Delia Liscan
4. Daniela Stefan
5. Elena Ciocan
Open:
1. Tibi Biolan
2. Vlad Capusan
3. Lucian Bursuc
4. Iulian Manea
5. Mihnea Prundeanu
6. Vlad Gheorghe
7. Andrei Florea
8. Alin Adam
9. Marius Visnyei
10. Cristian Laiu
Master:
1. Bogdan Rus
1. Silviu Corciovei
3. George Stancescu
4. Adrian Margea
5. Florian Mastacan
6. Mihai Constantin
7. Andrei Preda
8. Popa Laurentiu
9. Karesz Szocs